Internationale Vrouwendag

Tagged with:

MVO, Nieuws

Het kan bijna niemand ontgaan zijn: afgelopen maandag was het Internationale Vrouwendag. Visma Connect stond stil bij deze inspirerende dag en ontplooide tal van activiteiten om het belang van gendergelijkheid te benadrukken. Het thema was dit jaar: #ChooseToChallenge. Dit thema laat zien dat we er allemaal voor kunnen kiezen om vooroordelen en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan de kaak te stellen en te veroordelen.

Het lijkt wel of  Internationale Vrouwendag dit jaar meer aandacht kreeg dan ooit. Maar waar komt Internationale Vrouwendag eigenlijk vandaan? Hoe is Internationale Vrouwendag ooit begonnen? Tijd om terug te blikken.

Oorsprong

Het idee voor een Internationale Vrouwendag ontstaat bij de Duitse sociaal activiste en voorvechtster van vrouwenrechten: Clara Zetkin. Zetkin geeft vanaf 1907 leiding aan de vrouwenafdeling van de Sociaal-Democratische Partij in Duitsland. Tijdens De Internationale Vrouwenconferentie, voorafgaand aan de Socialistische Internationale, in 1910 doet zij met grote instemming een oproep om een Internationale Vrouwendag in het leven te roepen om aandacht te vragen voor het vrouwenkiesrecht en gelijke rechten. Een jaar later, op 19 maart 1911, werd Internationale Vrouwendag voor het eerst gevierd. Meer dan een miljoen mensen in Oostenrijk, Duitsland, Denemarken en Zwitserland doen mee. In 1913 werd Internationale Vrouwendag verplaatst naar 8 maart.

Helaas is aandacht voor gelijke rechten ook in 2021 nog steeds een actueel en belangrijk thema en lijkt het wel of gendergelijkheid nog steeds ver weg is. Dat zien we terug op, in en aan:

  • De werkvloer: ongelijke salaris voor gelijk werk
  • De topsport: vrouwen krijgen minder prijzengeld
  • Seksueel geweld tegen vrouwen.

Internationale Vrouwendag bij Visma Connect

Een van de activiteiten bij Visma Connect was een all-hands bijeenkomst over grote aantal vooroordelen waar vrijwel alle vrouwen dagelijks mee te maken hebben. "Waarom werk je niet in de zorg?, "Waarom werk je niet in de mode?", ''Vrouwen zijn minder ambitieus.", "Vrouwen zijn niet geschikt voor leidinggevende functies." Deze en tal van andere vooroordelen kwamen aan de orde tijdens deze bijeenkomst. Veel mannen en ook vrouwen zijn er zich nog altijd niet van bewust dat deze vooroordelen nog altijd leven. Daarom stonden wij als bedrijf ook dit jaar weer stil bij Internationale Vrouwendag.

"I work in tech because it is an undeniable part of the future of our society." 

Nataliya Ilieva, Product Manager Standard Business Reporting van Visma Connect

Bij alle Visma bedrijven en onze partners gaan we de strijd tegen ongelijkheid samen aan. Een goed voorbeeld hiervan is Team Jumbo-Visma dat dit jaar gestart is met een vrouwenwielerploeg. Bij Visma Connect gaan het gesprek aan met alle medewerkers en worden er activiteiten en initiatieven georganiseerd door de Diversity & Inclusion commissie. We gaan voor respect voor de ander want verandering begint bij onszelf!

Meer weten? Neem contact op

Tagged with:

MVO, Nieuws